WELSH CORGI PEMBROKE


Historik

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som eventuellt delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. En annan teori involverar i sin tur den svenska västgötaspetsen som har en stor likhet med pembroken. Eventuellt följde den med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Användningsområde

Rasen är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med mera.

Hälsa

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

 

Det är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är 25,5–30,5 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 10–11 kg. Rött samt trefärgat med vita tecken på ben, bröstkorg och hals är de vanligaste färgerna. Andra färger som kan förekomma är enfärgat rött, sobel, fawn, black and tan, med eller utan vita tecken på ben, bröstkorg och hals.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Övrigt

Med ett tydligt ledarskap, framförallt under det första året, så får du en otroligt lättsam och positiv kompis under många år framåt.

HISTORIA

Ursprungligen är Welsh corgin en boskapsvallare från Wales, en s.k. "heeler". Det kymriska namnet är "ci sodli", vilket tros betyda "hund som nafsar och nyper" och syftar på corgins sätt att valla. Benen är korta, men detta till trots är corgin mycket kvick på att ta sig fram, även i besvärlig terräng.

De walesiska bönderna var som regel inte så välbärgade och hade inte råd att hålla sig med mer än ett par hundar. Dessa hundar måste klara flera arbetsuppgifter, som att valla boskap ute i markerna på dagarna och vakta hus och gård på natten, vilket utvecklade den mångsidighet som vi idag kan se hos corgin.

Rasen är mycket gammal och fakta om dess ursprung är inte vederlagt. Vissa tror att vikingarna förde med sig hundar som skulle vara upphovet till Pembroken, eller tvärtom – att de rövade med sig walesarnas hundar. Likheten med den svenska Västgötaspetsen talar för ett släktskap. Båda bär också på ett anlag för kort svans, vilket inte "kusinen" från det mer otillgängliga Cardiganshire, Welsh corgi cardigan, har.

LEGENDEN

Enligt den walesiska folktron var Welsh corgin en gåva till människorna från älvorna. Två barn som var ute och vaktade familjens boskap, fann två valpar som de tog med hem. Valparna växte upp och fick ansvaret att vakta boskapen om dagen och gården på natten. Älvorna själva använde hundarna som drag- och riddjur.Tittar man noga, så kan man fortfarande se märken efter sadlar och seldon!

 I Sverige finns en förening för ägare till hundar av denna ras: Svenska Welsh corgiklubben.

Det sägs att Welsh corgi har ett släktskap till Västgötaspetsen.

Corgin är en vallhund, men även en mycket tillgiven familjehund som är lämplig då man har små barn i familjen.

Drottning Elizabeth II sägs vara mycket förtjust i denna ras och har under årens lopp haft många Welsh corgis.

Registreras

med färgbeteckning.

G= fawn

R = röd med eller utan vitt

SO= sobel med eller utan vitt

SR = svart och röd (black and tan)

TRF= trefärgad

X = ej godkänd färg


Registreras

med svansbeteckning.

AS= avsaknad av svans (0-3 svanskotor)

KS= kort svans (semilång svans) hunden har minst 8 svanskotor men kortare svans än
normalt för rasen

KUP= kuperad svans,

(registreras med utställningsförbud)

LS= hellång svans

ST = stubbsvans (4-7 svanskotor)